Fizik Dersine Nasıl Çalışılır?

Fizik dersi, pek çok öğrenci için zor olduğu düşünülen ve yapılması güç olarak görülen bir derstir. Her şeyden önce ders ile ilgili bu ön yargıları ve olumsuz düşünceleri bir kenara bırakıp yola devam etmeliyiz. Diğer bütün derslerde olduğu gibi Fizik dersi içinde dersi derste öğrenmek ve anlamak başarmanın ön koşuludur. Derste öğretmenin yapmış olduğu konu anlatımı, vermiş olduğu örnekler çok iyi takip edilerek bütün ayrıntılar dikkate alınmalıdır. Ders dinlerken mutlaka gerekli notlar alınmalı, sorular, çözümler ve grafikler hatasız bir şekilde deftere geçirilmelidir. Verilen örnekleri günlük hayatımıza uyarlayarak ders hem daha eğlenceli hem de akılda kalıcı bir şekile dönüştürülebilir. Gerek konu anlatımında gerek soru çözümü ve örneklerde anlaşılmayan veya eksik kalan bölümler vakit kaybetmeden sorulmalı ve öğrenilmelidir. Soru çözümlerinde anlamak ve herhangi bir sıkıntı ya da zorluk yaşamamak adına var ise matematik dersindeki konu eksiklerimizi de en kısa sürede halletmemiz gerekir.

Fizik dersinde başarılı olabilmek için ders sonrası düzenli çalışma ve planlı tekrar zorunludur.Konu ile ilgili temel kavramlar iyi bir şekilde öğrenilmelidir.Öğrenilemeyen,anlaşılamayan kavramlar ise derste tutulan notlar ve günlük tekrarlar ile gözden geçirilmelidir.Örnek sorularla da öğrenme pekiştirilerek daha kalıcı hale gelmesi sağlanmalıdır.

Herkesin bilgiyi öğrenme ve kalıcı hale getirme şekli farklı olabilmektedir. Kişinin kendisine uygun öğrenme şeklinin farkına varması da kalıcı öğrenme için önemli bir etkendir.

Fizik çalışırken renkli kalemler kullanmak ve  önemli görülen yerleri bu renkli kalemler ile çizmek hatırlanması ve gerektiğinde bilginin bulunması açısından kolaylık sağlayabilir. Yine benzer şekilde kartlara; şekiller, tablolar, grafikler, formüller ve kısa notlar yazılarak bilgiyi öğrenme oyuna dönüştürülebilir. Kişiler de bunlara benzer öğrenme şekilleriyle eğitim hayatlarını daha eğlenceli ve akılda kalıcı bir hale getirerek eğitim ve öğretim hayatları boyunca karşılaşacakları TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlarda da avantaj elde edebilirler.

Leave a Reply